Skip to the content

Biotehnologija

S aplikacijama u širokom spektru različitih sektora, nauka o životu i biotehnologija su glavni pokretači inovacija u Evropskoj uniji. Oni vode ka novom rastu i konkurentnosti u tradicionalnim sektorima, poput papirne, pulpne i hemijske industrije (uključujući farmaceutsku industriju), tekstilne kompanije i mnoge druge.

U Horizontu 2020, biotehnologija je uvedena kao ključna tehnologija za omogućavanje (KET), zajedno sa još tri KET-a: nanotehnologije, napredni materijali i napredna proizvodnja i obrada.

Istraživanje u oblasti biotehnologije podržano je u okviru Horizonta 2020 kako bi se iskoristili trenutno i buduće znanje (know-how) i podstakle tehnološke inovacije i industrijsko liderstvo u tim sektorima.

Želja je da evropska industrija održi svoju globalnu poziciju lidera u korist evropskih građana. U potrazi za ovim ciljevima fokus je na istraživanje orijentisano na misiju u oblastima nauka o životu, biotehnologije i biohemije za održive neprehrambene proizvode i procese.

NCP Sistem BiH

Razvojem Sistema državnih kontakt tačaka (National Contact Points – NCP) pruža se podrška, BiH istraživačima i istraživačkim institucijama, pri uključivanju u najveći evropski fond za istraživanje i tehnološki razvoj – Okvirni program Evropske unije za istraživanje i tehnološki razvoj (European Framework Programme for RTD – FP).