Skip to the content

Eureka

EUREKA je evropska mreža za finansiranje tržišno orijentiranih projekata iz različitih tehničkih oblasti. Pokrenuta je 1985.godine od strane 17 zemalja članica iz Zapadne Evrope, a danas ima 38 punopravnih članica. EUREKA pomaže izgradnju partnerstva kroz zajedničke multilateralne projekte s ciljem jačanja evropske konkurentnosti.

Rezultati projekata su novi proizvodi ili usluge, koji promoviraju napredne tehnologije i imaju svoje mjesto na tržištu. Tokom godina EUREKA je pomagala istraživačkim institucijama da sarađuju na više od 2000 projekata. Veliki broj institucija koje su sarađivale na ovim projektima je ostvario značajan porast godišnjeg prometa, zahvaljujući ostvarenim rezultatima. Program je namijenjen istraživačkim institucijama i firmama, spremnim da zajedničkim ulaganjima u određenim programskim oblastima zajedno razvijaju nova tehnološka rješenja i proizvode. Na projektu moraju sudjelovati najmanje dva partnera iz dvije različite države.

Od 2009. godine Bosna i Hercegovina National Information Point (NIP) status u programu EUREKA.

Ministarstvo civilnih poslova BiH

Grb BiH

Trg BiH 3
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 33 492 597

E-mail: info@ncp.ba

NCP Sistem BiH

Razvojem Sistema državnih kontakt tačaka (National Contact Points – NCP) pruža se podrška, BiH istraživačima i istraživačkim institucijama, pri uključivanju u najveći evropski fond za istraživanje i tehnološki razvoj – Okvirni program Evropske unije za istraživanje i tehnološki razvoj (European Framework Programme for RTD – FP).