Skip to the content

Buduće i tehnologije u nastajanju

Buduće i tehnologije u nastajanju

Buduće i tehnologije u nastajanju (Future and Emerging Technologies - FET) će podržati istraživačke projekte saradnje kako bi se proširili evropski kapaciteti za napredne inovacije i nove paradigme. Njihov cilj je jačanje naučno-istraživačke saradnje po pitanju radikalno novih i visoko rizičnih ideja te ubrzavanje razvoja "najviše obećavajućih" oblasti nauke i tehnologije. Jedan od ciljeva FET programa jeste da oblikuje budući tehnološki osnov i evropsko liderstvo po pitanju novih i nastajućih tehnologija. Tip podržanih projekata su istraživačke i inovativne akcije (RIA – Research and Innovation Action) iznosa 2-5 miliona evra i aktivnosti podrške i saradnje (CSA – Coordination and Support Actions) iznosa do 1 milion evra. FET program ima tri komplementarne linije aktivnosti koje adresiraju različite methologije - od novih ideja do rješavanja dugoročnih izazova:

o FET Open finansira projekte o novim idejama za radikalno nove i buduće tehnologije u njihovoj ranoj fazi. Ovi projekti mogu da finansiraju razvoj novih tehnoloških rješenja inspirisanih izvrsnom naukom, nekonvencionalnom saradnjom ili novim istraživačkim i inovativnim praksama. Za "FET Open" ne postoje unaprijed definisane teme projekata koji će podržati ideje za nove tehnologije. Ovim programom će biti podržani istraživački projekti s ciljem što ranijeg otkrivanja novih obećavajućih oblasti istraživanja i tehnologija visokog potencijala i inovativnosti.

o FET Proactive – ima za cilj da podstiče razvoj budućih tema istraživanja, formirakritičnu masu evropskih istraživača za brojna "obećavajuća" istraživanja. Ovim se obuhvataju istraživanja koja još nisu spremna za uključivanje u industrijske istraživačke tokove s ciljem izgradnje i strukturisanja novih interdisciplinarnih istraživačkih zajednica. Ova istraživanja imaju potencijal da generišu kritičnu masu interdisciplinarnih projekata koji će izgraditi evropsko jezgro znanja i izvrsnosti.

o FET Flagships – predstavljaju naučne, multidisciplinarne istraživačke inicijative velikog obima koje su okrenute prema jedinstvenom cilju. Ciljevi takvih inicijativa su više vizionarske i visoko ambiciozne u smislu naučnih izazova, resursa i koordinisanih nastojanja koja zahtjevaju saradnju između različitih disciplina, zajednica i programa. Ovakve inicijative zahtjevaju dugoročna partnerstva (u trajanju od 10 godina) radi efektivnije koordinacije uloženog truda. Ove inicijative treba da budu u saglasnosti sa evropskim i nacionalnim istraživačkim agendama pružajući snažnu osnovu za buduće tehnološke inovacije i ekonomsku primjenjivost u različitim oblastima, ali i posebne koristi za društvo u cjelini. Trenutnim radnim programom podržan je dalji razvoj dvije ključne istraživačke inicijative kao što su: izučavanje grafena ("Graphene FET Flagship") i izučavanje ljudskog mozga ("Human Brain Project FET Flagship")

Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru

Salko Kovačić

Future and Emerging Technologies - Information and Communication Technologies (ICT

Telefon: +38736281040