Skip to the content

Marie Sklodowska Curie Actions i dalje najinteresantniji dio programa Horizont2020 u BiH

Marie Sklodowska Curie Actions

Iako je do kraja programa ostalo da se još realizuje nekolicina poziva, pored kojih i poziv za individualne stipendije potprograma MSCA, iz dostupnih podataka moguće je vidjeti da je MSCA najuspješniji dio programa u BiH. Kao što je poznato, za ovaj potprogram je namjenjeno više od 6 milijardi evra u periodu realizacije programa Horizont 2020 (2014-2020) budući da na ovaj način Evropska komisija želi da finansira lična, stručna usavršavanja pojedinaca i institucija s ciljem podizanja kvaliteta nauke i istraživanja u Evropi. Takođe, ovo je jedini dio programa Horizont 2020 kojim se finansiraju doktorske studije, ali i razmjena istraživačkog osoblja među institucijama. Pokazalo se uopšte da MSCA program, kao i njegov prethodnik iz FP7 – PEOPLE program, predstavlja najprestižniji dio okvirnog programa budući da se na poziv za individualne projekte prijavi gotovo 10.000 zainteresovanih iz Evrope i svijeta.

Na osnovu podataka dostupnim na web stranicama Evropske komisije, zemljama zapadnog Balkana je odobreno ukupno 104 granta iz ovog budžeta. Najviše grantova je dodjeljeno istraživačima iz Srbije – 78 (od kojih 45 jedinstvenih učesnika), potom BiH – 15 grantova (od kojih 11 jedinstvenih učesnika), slijede po 4 granta za istraživače iz Crne Gore i Sjeverne Makedonije i 3 granta istraživačima iz Albanije.

MCSA Fellows

(izvor: MARIE SKŁODOWSKA-CURIE ACTIONS Driving innovation, supporting researchers’
mobility and cultivating excellence in doctoral and postdoctoral training Facts & Figures, August 2019)

Iz gornjeg dijagrama se vidi da je svega 2% istraživača iz BiH (od ukupnog broja istraživača iz programu pridruženih zemalja) iskoristilo ovaj grant da svoje istraživanje provede van granica države. Pored ovog, potrebno je napomenuti da je BiH svake godine (posljednji petak u mjesecu septembru) učestvovala u obilježavanju Noći istraživača (Researchers’ Night) kojim se obavlja promocija nauke i istraživanja u širokoj javnosti. Zabilježeno je niz učešća naših istraživača u ITN (Innovative Training Networks) i RISE (Research and Innovation Staff Exchange) projektima naših i drugih institucija.

Do kraja programa ove godine, ostaje nam još otvoren jedan, najinteresantniji poziv – individualne stipendije (Individual Fellowships) s rokom za podnošenje prijave projekta za individualno post-doktorsko usavršavanje na dan 9.9.2020. do 17 časova po briselskom vremenu (stranica poziva https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/msca-if-2020)

Tokom 2018 godine pokrenuta je inicijativa formiranja Marie Curie Alumni Association Western Balkan Chapter, prvo kao radna grupa, a od 2019.godine i zvanično kao MCAA Chapter. Ova neprofitna, nepolitička i stručna asocijacija okuplja istraživače koji su iskoristili ili još uvijek koriste sredstva MSCA programa, a koji su porijeklom iz Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova(UN rezolucija 1244), Sjeverne Makedonije i Srbije. Cilj alumni asocijacije jeste razmjena iskustava i promocija mobilnosti kao alata za razvoj i unapređenje istraživačke karijere. Trenutno WB Chapter broji 91 člana i ovim pozivamo sve zainteresovane koji ispunjavaju uslov da nam se pridruže.

Više informacija o MSCA: https://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/h2020-section/marie-sklodowska-curie-actions

Fact sheets on MSCA: https://op.europa.eu/fr/publication-detail/-/publication/73494930-d865-11e9-9c4e-01aa75ed71a1/language-en

MCAA Western Balkan Chapter: https://www.mariecuriealumni.eu/groups/western-balkans-chapter

 

Kategorija: EU Fondovi
NCP sistem BiH
REGISTRUJ SE: NCP sistem BiH

Ministarstvo civilnih poslova BiH

Grb BiH

Trg BiH 3
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 33 492 597

E-mail: info@ncp.ba

Europroject Centar

Dalibor Drljača

Marie Skłodowska-Curie actions on skills, training and career development - European Research Infrastructures - Spreading excellence and widening participation

Telefon: +38766222789