Skip to the content

Projekat GENDERACTION

Projekat GENDERACTION

Projekat GENDERACTION finansira se sredstvima okvrinog programa EU Horizont2020, s ciljem unapređenja i promocije rodne ravnopravnosti u nauci i istraživanju. Projekat je formalno podržalo i Ministarstvo civilnih poslova, a BiH u konzorcijumu institucija ovog uspješnog projekta predstavlja EUROPROJEKT Centar iz Banjaluke.

U proteklom periodu od početka realizacije projekta, institucije iz 13 zemalja učesnica i 6 pridruženih država, a pod rukovodstvom Instituta za sociologiju Češke akademije nauka i umjetnosti kao koordinirajuće institucije, su radili na analizi stanja u oblasti primjene rodne ravnopravnosti u nauci i istraživanju u zemljama članicama i pridruženim zemljama. Analizirani su nacionalni akcioni planovi koji predstavljaju dio cjelovitog tzv. ERA akcionog plana čiji je cilj unapređenje evropskog prostora istraživanja, kao i druga politička dokumenta koja uređuju ovu oblast.

Kao dio petog radnog paketa, projektom GENDERACTION je načinjena serija političkih dokumenata (policy briefs) o programu Horizont Evropa, sledećem okvirnom programu EU nasljedniku programa Horizont2020. Tim dokumentima smo predstavili glavna rodna pitanja u tekućim pregovorima.

Ova dokumenta su prevedena i možete ih pogledati na linku: https://genderaction.eu/dokumenti-genderaction-projekta-o-politikama/

Ostale rezultate projekta u vezi sa rodnom ravnopravnosti su takođe dostupni na sajtu projekta, ali samo na engleskom jeziku.

Kategorija: EU Fondovi, Kategorija: Horizon 2020
NCP sistem BiH
REGISTRUJ SE: NCP sistem BiH

Ministarstvo civilnih poslova BiH

Grb BiH

Trg BiH 3
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 33 492 597

E-mail: info@ncp.ba

NCP Sistem BiH

Razvojem Sistema državnih kontakt tačaka (National Contact Points – NCP) pruža se podrška, BiH istraživačima i istraživačkim institucijama, pri uključivanju u najveći evropski fond za istraživanje i tehnološki razvoj – Okvirni program Evropske unije za istraživanje i tehnološki razvoj (European Framework Programme for RTD – FP).